Radiator vervangen - [Compleet overzicht + Handige tips]

Radiator vervangen [Compleet overzicht + Handige tips] 


Wanneer is het tijd om een radiator te vervangen?
Veel huizen in Nederland hebben een verouderde verwarming. Ze zijn niet efficiënt meer. Is die oude lelijke radiator in de badkamer stukgegaan? Merk je dat je radiatoren verouderd zijn en onvoldoende warmte afgeven? Dan kan het tijd zijn om ze te vervangen door moderne exemplaren die efficiënter, zuiniger en uiteraard veel moderner zijn. Een radiator vervangen doe je natuurlijk wanneer deze versleten of beschadigd is, of als de radiator gewoonweg niet meer werkt. Denk ook bij een renovatie, verbouwing of herinrichting aan een uitgelezen mogelijkheid om je oude radiatoren te vervangen door een nieuwe, die veel beter aansluit bij het interieur, en een besparing in energie opleveren.
 
Van radiatoren verwachten wij niet alleen dat deze warmte afgeven, maar het kan ook een meerwaarde zijn voor ons interieur. 
Daarom zijn moderne radiatoren een goede keuze bij een renovatie. Denk aan een designradiator, deze kan een pronkstuk in het interieur zijn, het zijn al lang niet meer die lompe stalen dingen die je nog wel eens tegen komt. Er is tegenwoordig enorm veel keuze uit verschillende radiatoren als je je radiator wilt vervangen, denk aan Badkamerradiatoren, Designradiatoren of mooie radiatoren met een vlakke voorplaatzodat de welbekende ribbels niet zichtbaar zijn.
 
Wij hebben de goedkoopste radiatoren van de beste merken. Ook vervangen veel mensen hun radiatoren wanneer hun warmtebehoefte wijzigt. Dat kan bijvoorbeeld doordat men ouder is geworden, en het sneller koud heeft. Hierdoor kan het noodzakelijk zijn om de oude verwarming te vervangen. Merk je dat die ene radiator voor onvoldoende warmte zorgt? Dan kun je een radiator met een hoger vermogen installeren ter vervanging van je oude exemplaar. Radiator vervangen? Je doet het zelf met het grootste gemak!
 
radiator vervangen


Enkle tips bij het vervangen van een radiator

Voor je de oude radiator demonteert, is het belangrijk om met zorg een nieuwe radiator uit te kiezen. Ben je zelf niet heel ervaren in het werken met radiatoren, ga dan voor een exemplaar dat even groot is als het huidige exemplaar, zodat je geen leidingen om hoeft te leggen. Belangrijk is dat de radiator die je gaat vervangen, de juiste capaciteit heeft. Om het je makkelijker te maken bij het online een nieuwe radiator te bestellen, kun je bij ons op de website online de juiste capaciteit berekenen voor de te vervangen radiator.

Laat de oude radiator eerst leeglopen

Haal de stekker van de CV-installatie uit het stopcontact. Dit zorgt ervoor dat, zodra je de radiator leeg laat lopen, deze niet automatisch weer met (heet) water gevuld wordt. Draai vervolgens de knop van de radiator die je wilt verwijderen helemaal open. Doe hetzelfde met alle radiatoren die zich op dezelfde én op hogere verdiepingen bevinden.
Laat vervolgens zoveel mogelijk water uit de radiator lopen die je wilt vervangen. Dit doe je door het tuitje onderaan met een steeksleutel een kwartslag te draaien. Hiervoor zijn ook speciale sleuteltjes verkrijgbaar. Let op: het water kan er ineens uitspuiten. Doe dus heel voorzichtig. Houd er een teiltje onder, houd handdoeken binnen handbereik en zorg ervoor dat er geen gordijnen of andere kwetsbare materialen in de buurt zijn.

Demonteer de oude radiator

Zodra de radiator leeg is – dit kun je controleren door af en toe de koppeling van de afvoer wat losser te draaien en te controleren of daar water uit komt. Zodra dat niet meer het geval is, is de radiator leeg – kun je deze los halen. Stel de steeksleutel in op de omvang van de wartels en draai deze los. De thermostaatknop kan in de eerste instantie laten zitten; draai hier de wartel los die het dichtst bij de radiator zit.
Schroef vervolgens ook de ophangbeugels los en til de radiator voorzichtig los. Doe dit bij voorkeur met twee personen. Houd de radiator een beetje schuin, zodat er geen (roestig) water uit de leidingen kan lopen.

Zaag eventueel de leidingen af

Wil je de leidingen verleggen, bijvoorbeeld omdat de radiator groter of kleiner is of op een andere plek terecht komt? Zaag de leidingen dan af. Houd tenminste 4 centimeter buis over, zodat je daar straks eenvoudig de knelkoppelingen aan kunt zetten. Wil je de leidingen niet verplaatsen, dan kun je ze gewoon laten zitten en hoef je niets af te zagen.

 

Monteer nu de nieuwe radiator

Meet nu uit waar de nieuwe ophangbeugels moeten komen. Als je dezelfde radiator hebt, dan kun je de oude ophangbeugels gebruiken en hoef je geen nieuwe te plaatsen. Als je een ander soort radiator wilt plaatsen, dan kan het zijn dat je de beugels wel moet vervangen. Kijk aan de achterkant van de radiator waar deze opgehangen wordt en teken – met waterpas! – af op de muur waar de gaten moeten komen. Boor deze vervolgens en plaats de beugels. Hang daarna de radiator op en controleer met de waterpas of deze goed hangt. Als dat niet het geval is, kun je de beugels nog een beetje verstellen.
Let op: de kant met de draaiknop moet 2 mm lager hangen dan de andere kant. Dit maakt het makkelijker om de radiator te ontluchten.


Nu komen we bij het aansluiten van de radiator

Sluit eerst de radiator weer aan op de radiatorkraan. Draai hiervoor 2 lagen teflontape om het schroefdraad. Doe dit ook met de puntstukken en draai deze vervolgens in de radiatorkraan en in de uitlaat aan de kant van de radiator. Draai alles goed aan.
Als je de leidingen wilt verplaatsen, dan kun je nu nieuwe leidingen op maat maken. Gebruik hiervoor een stuk CV-buis dat langer is dan het stuk dat je moet overbruggen. Maak er – voor zover nodig – bochten in en zaag ze vervolgens op de juiste lengte af. Let op dat de bochten nooit scherper mogen zijn dan 90 graden. Draai nu de knelfitting uit elkaar, plaats de moer over de buis en schuif daarna de knelring er overheen. Steek vervolgens de buis in de fitting. Doe hetzelfde aan de andere kant en draai de moeren daarna met de hand vast. Trek ze met een sleutel nog aan. Doe dit niet te strak, dan kan de ring kapot gaan en zul je een nieuwe moeten pakken.

 

Zet de CV-buizen goed vast

Om te voorkomen dat de buizen gaan trillen, zet je ze vast op de muur. Gebruik hiervoor leidingbeugels. Je hebt speciale leidingbeugels met een rubberen inleg. Die geleiden geen warmte, waardoor er minder warmte verloren gaat. Gebruik ongeveer één leidingbeugel per meter lengte en plaats er aan beide kanten van een bocht, op ongeveer 10 centimeter afstand van de bocht, ook altijd één.

 

Test het CV systeem altijd op lekkage

Doe vervolgens de stekker van de CV-ketel weer terug in het stopcontact. De installatie zal nu vragen om extra water, omdat het systeem niet meer vol zit. Doe dit, zodat het systeem weer op druk komt. Ontlucht de radiator daarna en controleer de druk nog een keer. De radiator wordt meteen opgenomen in het systeem en draait mee met de andere radiatoren.

 

Radiator vervangen, wat zijn de kosten?

Dit kan per installateur verschillen. Wij kunnen wij een gemiddeld aantal uren opgeven dat een installatiebedrijf nodig heeft voor het installatieproces.

Wat kost het aansluiten van een radiator?

Aantal radiatoren welke moeten worden vervangenAantal uren dat een installateur gemiddeld nodig heeft 
14
26
38
410
512
614
716
818
9

20 


Radiator laten aansluiten of vervangen

Het bovenstaande is slechts een indicatie van tijd die een gemiddelde installateur nodig heeft om een radiator te vervangen. De kosten zullen hiermee afhangen van de uurprijs die een installatiebedrijf vraagt, en of er ook voorrijkosten in rekening worden gebracht. Als je denkt aan radiator prijzen in een compleet kostenoverzicht, dan moet je ook rekening houden met de Radiatoren aansluiten Uiteraard zal dit meer materiaal maar dus ook meer uurloon betekenen. Kijk daarom altijd goed welke materialen je nodig hebt, en als je niet zelf een nieuwe radiator gaat plaatsen of de oude radiator vervangen, vraag dan een duidelijk offerte op bij een installateur. Een installatie bedrijf is gespecialiseerd in verwarming, en is een goede keuze om een radiator laten vervangen.

Radiator kopen en dan laten plaatsen?

Bij radiatorprijsvechter kunt u alle materialen die een installateur nodig heeft, veel goedkoper kopen. Een installateur heeft vaak de intentie om ook aan de materialen te willen verdienen, dit is natuurlijk ook logisch, echter kan het vervangen van een radiator veel goedkoper als je zelf de materialen allemaal al in huis hebt. Dan hoeft het installatiebedrijf alleen nog maar te zorgen voor het aansluiten van de radiatoren en appendages.


Wil je tips voor het aankopen van een radiator? Bekijk onze tips